Com sé si necessito un psicòleg?
És una de les preguntes freqüents a l’hora de plantejar-se anar al psicòleg. Tothom té dificultats a la seva vida diària, preocupacions, moments de ràbia, tristesa o por. Tothom pot tenir dubtes o pensaments “una mica estranys” i preguntar-se si és normal o si és un problema. Tots aquests no són motius per anar al psicòleg, perquè són situacions que formen part del fet de ser humà.
Quan cal anar al psicòleg és quan una preocupació o un malestar (amb un mateix o amb altres persones) s’allarga molt o es fa prou intens com per afectar l’estat d’ànim o les activitats normals del dia a dia. Quan deixa de ser una simple preocupació i passa a ser un tema que no sabem com resoldre o que ens fa patir, és un bon moment per a demanar visita a un expert.
Tu que ets psicòleg, per què m’hauries d’ajudar si no em coneixes de res?
Perquè en molts aspectes la ment humana funciona de manera molt semblant en tothom. Normalment, abans que algú em demani ajuda, ha provat diverses solucions per al seu problema que no li han funcionat. A la consulta de Manresa t’escoltaré, t’explicaré per què et passa tot això i t’acompanyaré en el camí de solucionar-ho. A més a més, amb eines que et serviran, també en el futur.
Precisament el fet que no et conegui és un avantatge, perquè així no em guiaré per prejudicis o impressions prèvies.
Què s’hi fa a una visita al psicòleg?
Com a psicoterapeuta, a més a més d’escoltar-te i donar-te respostes, et proposaré punts de vista alternatius per entendre el que et passa. Et posaré exemples i et suggeriré alguns exercicis perquè, enlloc d’obtenir els resultats de sempre (els que et molesten), n’obtinguis de diferents i més positius. No et donaré la solució en una safata, sinó que t’acompanyaré mentre la descobreixes.
A més a més la consulta també és com un camp de proves: pots assajar les solucions amb la seguretat que no passarà res dolent. Pots dir el que vulguis, preguntar, canviar, fer experiments, etc, sabent que ni m’enfadaré amb tu ni et jutjaré.
I no acabaríem abans si em donéssis la solució en una safata?
Segurament acabaríem abans, però hauries de tornar a fer una altra teràpia al cap de poc temps. Si sempre necessites un psicòleg perquè et doni les solucions, dependràs d’ell cada cop que tinguis un problema. En canvi, si aprens a trobar solucions per tu mateix, aprendràs a ser, d’alguna manera, el teu propi terapeuta.
Això no treu que puguis tornar a la consulta sempre que et faci falta.
Em receptaràs pastilles?
Aquesta és una altra de les preguntes freqüents sobre el fet d’anar al psicòleg. Però no. Un psicòleg no és metge i no pot receptar pastilles (a no ser que sigui les dues coses: metge i psicòleg). Justament la Psicologia es basa en ajudar les persones sense pastilles.
Si el metge t’ha receptat pastilles és millor que te les prenguis. Si no ho vols fer, li ho pots comentar quan hi tinguis visita. Si jo veig que les pastilles no són necessàries, o que interfereixen amb la teràpia (cosa que de vegades passa) et faré un paper perquè li donis al metge, suggerint que et retiri la medicació.
Què necessito per començar una teràpia?
Compromís. Un compromís que, sobretot, és amb tu mateix/a: per resoldre un seguit de problemes que et preocupen, sabent que a tu també et suposarà un cert esforç. Però que el resultat valdrà la pena perquè t’ajudarà a recuperar el benestar i la qualitat de vida, i a afrontar tot el que et passi en el futur amb més confiança. També necessitaràs una mica de temps (les solucions no arriben el primer dia) i els diners per anar pagant les visites.
Quant val una visita amb tu? Hauré de venir cada setmana?
Les sessions a la consulta de Manresa duren una hora i valen 50 euros. Si ho necessites també em desplaço a domicili; en aquest cas són 70 euros cada visita (desplaçament inclòs).
La freqüència de les sessions és variable, però sempre miro d’adaptar-me a les teves necessitats. Al principi és molt recomanable fer 3 o 4 sessions de freqüència setmanal, per aconseguir una millora apreciable. Però després es poden espaiar, si ho vols i segons com et trobis. Hi ha persones a les que visito, cada dues setmanes, o cada mes o cada trimestre.
He de dir als amics, a la família o a la feina que vaig al psicòleg?
Si has de justificar sortir de la feina, sí que pot ser que et demanin un paper. Te’l faré sense especificar per què vas al psicòleg, per tal de protegir la teva privacitat.
A part d’això, si ets menor de 16 anys, sí que caldrà el permís d’algun dels dos pares i que l’altre n’estigui informat, però igualment tot el que parlem serà confidencial.
Fora d’aquests supòsits, pots decidir si ho vols dir o no a altres persones. Jo no ho diré a ningú. Així també t’estalviaràs les preguntes freqüents sobre els motius pels quals vas al psicòleg.
M’hauré d’estirar a un divan o m’hipnotitzaràs?
No, cap de les dues coses. Al meu despatx hi ha cadires o butaques, però no divans. Aquí en tens una imatge. Pel que fa a la hipnosi és un tractament molt segur, però no és el tipus de teràpia que practico jo.
Quines garanties dónes com a professional de la Psicologia?
Com a psicòleg col·legiat garanteixo la confidencialitat (no explicar a ningú res del que parlem, excepte en cas de risc o de mandat judicial), no mentir-te mai en el context de l’avaluació i el tractament, no allargar la teràpia més enllà del necessari i protegir les teves dades personals i clíniques amb mesures de la màxima seguretat.
També garanteixo que em podràs consultar entre sessions qualsevol dubte que tinguis o demanar que t’ajudi en algun moment de crisi o necessitat urgent relacionada amb la teràpia. Podràs fer-ho de dilluns a divendres de 9h a 21h per telèfon, WhatsApp o correu electrònic i et respondré el més aviat possible.
I si tinc més dubtes que no són a aquestes preguntes freqüents?
Em pots trucar o escriure i te’ls resoldré.