Llocs on fer esport a Manresa

Fer exercici físic té una llista de beneficis que no s’acabaria mai. Tothom pot fer exercici si n’adapta la pràctica a les seves possibilitats, fins i tot quan disposa de poc temps. Per alguns esports, com anar a caminar, ni tan sols es necessita equipament. A Manresa hi ha molts espais on fer esport: oberts, tancats, gratuïts i de pagament. Aquest article repassa alguns llocs on fer esport a Manresa.

Llocs on fer esport a Manresa
MARIA ROSA FERRE ✿, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Els beneficis de l’exercici físic

En primer lloc cal diferenciar l’exercici físic de l’activitat física. Són dos conceptes que sovint s’utilitzen indistintament, però que no volen dir el mateix. L’activitat física és qualsevol tipus de moviment (per exemple, portar la bossa amb la compra des de la botiga fins a casa). En canvi l’exercici físic és el moviment que fem amb un objectiu determinat, d’una manera determinada, durant un temps especificat i seguint unes pautes més o menys estructurades (per exemple, anar a caminar 30 minuts per Manresa).

La llista de beneficis de l’exercici físic és inacabable. En podem enumerar alguns:

 • Tonifica els músculs (és a dir, els fa augmentar la força).
 • Ajuda a regular el pes.
 • Facilita el descans nocturn.
 • Millora la capacitat respiratòria i cardiovascular.
 • Redueix el risc de tenir malalties com l’infart de miocardi o el càncer.
 • Disminueix el colesterol i manté la flexibilitat de les venes i artèries.
 • Contribueix a millorar l’estat d’ànim i a reduir l’ansietat.
 • Regula la tensió arterial.
 • Esmorteïx els efectes negatius de l’estrès sobre la salut.
 • Ajuda a tenir més energia per a afrontar les activitats diàries.
 • Facilita l’oxigenació del cervell.
 • Si es fa en grup, crea oportunitats per al contacte social i la resolució de conflictes.
 • Etc.

Què es necessita per a fer exercici físic

El que puguis necessitar quasibé només depèn del tipus d’exercici que vulguis fer. Per anar a caminar o a córrer, n’hi ha prou amb el calçat esportiu que pots trobar a qualsevol sabateria. Esports com el tennis, el futbol o la natació sí que requereixen una mica més d’equipament.

Si no hi pots invertir diners, recorda que caminar 30 minuts consecutius, a pas normal, cada dia o quasi cada dia ja és un exercici amb molts beneficis. Córrer, també, sempre i quan ho adaptis als teus objectius i al teu nivell de salut. D’altra banda la natació té un gran avantatge: és un esport molt complet. Dedicant-hi només 15 minuts treballes tots els grups musculars del cos.

Si fa molt temps que no fas exercici físic, o bé no n’has fet mai, és important que abans de començar passis una revisió mèdica. Així el metge et podrà orientar sobre quin exercici et serà més beneficiós segons el teu estat de salut.

Per a practicar-lo, recorda: hidrata’t bé (l’aigua és més que suficient), porta roba còmoda i evita les hores de més calor: La calor fa que la sang sigui més espessa i que, per tant, li costi més arribar al cor. Per això convé fer esport quan no fa gaire calor, o en espais tancats com gimnassos. També és important fer estiraments abans i després, doncs ajuda a evitar lesions.

I… Necessites temps? En realitat la falta de temps és una de les excuses més habituals per no fer exercici físic. Però només és això: una excusa. Perquè mitja hora al dia -o dos períodes de 15 minuts- els té tothom. No en va, al nostre país, passem veient la televisió una mitjana de 4 hores i mitja cada dia.

Alguns llocs on fer esport a Manresa

Hi ha molts lloc on fer esport a Manresa. Tenim gimnassos a tota la ciutat -amb professionals que ens poden orientar amb tot detall-, la piscina municipal i un conjunt d’espais públics amb moltes possibilitats:

 • El Passeig del Riu i la zona del Congost, amb camins adaptats per a caminar, córrer o anar en bicicleta. També té camps per practicar altres esports: skateboard, escalada a rocòdrom, bàsquet, etc.
 • El Parc de Puigterrà, al centre de la ciutat. El turó és assequible per a quasi tothom, inclosos els nens, i pujar-hi és un bon ejercici físic. A dalt també hi ha espais oberts i zones per a l’ús de monopatins.
 • Els boscos de Les Marcetes i el Suanya, autèntics pulmons verds on gaudir del silenci i respirar un aire lliure dels nivells de contaminació que hi ha al centre.
 • La Torre de Santa Caterina, que a més a més ofereix unes vistes espectaculars de la meitat nord del Bages i fins el Pirineu.
 • El camí i el Parc de Can Font, a tocar de l’Avinguda de les Bases de Manresa.
 • El Parc de l’Agulla, accessible a peu i amb autobús. Té zones tant arbrades com assolellades.
 • Collbaix, la muntanya situada entre Manresa, Sant Joan de Vilatorrada i Fonollosa, amb camins molt ben adaptats també per als nens, i amb vistes molt bones de tota la comarca.

El web de l’Anella Verda ofereix més recursos sobre llocs on fer esport a Manresa.

Amb tot plegat, la ciutat ofereix moltes opcions per a practicar-hi exercici físic. Si encara no t’hi has posat, no deixis passar més temps. Recorda que un cop n’adquireixis l’hàbit, et serà cada dia més fàcil mantenir-lo. És una inversió en tu mateix/a.


T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

Deixa un comentari