Tant la contaminació de l’aire com la contaminació acústica tenen efectes psicològics en els nens i en els adults. La ciutat de Manresa té índexs de contaminació alts que, a llarg termini, perjudiquen tots els camps de la salut. Parlem dels efectes psicològics de la contaminació i de com compensar-los.
Els problemes de contaminació a Manresa
La contaminació s’ha convertit en un problema de salut pública. La ciutat de Manresa registra nivells de pol·lució elevats, tant de l’aire com en forma de soroll, que alteren la qualitat de vida i perjudiquen la salut mental a curt i a llarg termini. Els efectes psicològics de la contaminació es noten en diversos àmbits i s’estan estudiant cada cop més.
Mesures com l’establiment de zones de vianants o la limitació de velocitat a alguns carrers són un pas important per a començar a resoldre-ho, sempre que s’acompanyin de millores en el servei del transport públic. Val a dir que del confinament degut al coronavirus en podem obtenir una lliçó sobre com reduir la pol·lució a les ciutats.
Els efectes psicològics de la contaminació
Contaminació atmosfèrica
La contaminació atmosfèrica és la que afecta l’aire que respirem, en forma de fums i partícules. És la responsable de l’acumulació de gasos d’efecte hivernacle i de la capa de brutícia que es veu sovint al cel de ciutats com Manresa. En aquesta pàgina es poden buscar i consultar els nivells de contaminació de l’aire a la ciutat de Manresa.
Alguns elements són d’origen humà, com les partícules dels fums dels cotxes o del fum industrial. D’altres es consideren naturals, com la pols provinent del Sàhara o l’ozó troposfèric. No obstant, que sigui d’origen natural no vol dir que siguin inocus.
Un estudi fet a Barcelona i Rotterdam va demostrar que quan una dona embarassada roman exposada a alts nivells de contaminació, el seu fill té més risc d’acabar desenvolupant dificultats en l’autocontrol de la conducta o un Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH).
Contaminació acústica
La contaminació acústica és el soroll excessiu i molest provocat per les activitats humanes (trànsit, obres, locals d’oci). Es mesura en decibels (dB). L’Organització Mundial de la Salut situa als 70 decibels el punt on el soroll comença a ser perillós per a la salut. Aquesta és la intensitat que equival al trànsit normal. Per tant el trànsit superior al normal ja desborda aquesta intensitat màxima recomanada.
Els efectes psicològics de la contaminació acústica, de manera resumida, són els següents:
- Fatiga, estrès i irritabilitat.
- Augment de l’agressivitat i de la violència.
- Símptomes d’ansietat i depressió.
- Insomni, tant a l’hora de conciliar el son com en forma de despertars freqüents al llarg de la nit.
- Problemes d’atenció, concentració i memòria.
- En els nens, també en surt perjudicat l’aprenentatge, degut a la suma dels efectes anteriors.
Contaminació lumínica
La llum natural és un regulador del nostre ritme de son i vigilia: de manera natural ens despertem quan augmenta la llum (al matí) i tenim son quan se’n va la llum (a la nit). És el que anomenem ritme circadià (és a dir, “que dura al voltant d’un dia”).
La llum artificial és necessària per a mantenir les activitats humanes quan és fosc, però ens pot acabar provocant els efectes psicològics de la contaminació lumínica. Per exemple, en forma d’insomni. L’ús de mòbils i tauletes l’estona abans de dormir, precisament, contribueix a aquest problema: aquests aparells desprenen una llum blanca que confón el cervell, fent-li creure que és de dia. Per això ens prenen la son.
En dormitoris poc aïllats, la il·luminació del carrer pot contribuir a les dificultats per dormir.
Com podem reduir els efectes psicològics de la contaminació
La primera recomanació és la de buscar espais lliures de contaminació, tant dins com fora de Manresa: parcs, boscos, etc. Encara que no poguem fer-ho cada dia, pels horaris i el ritme de vida, sí que podem aprofitar totes les oportunitats que tinguem.
A partir d’aquí, des de la Psicologia, podem fer intervencions per a cada un dels efectes psicològics de la contaminació en particular. De vegades és difícil evitar l’exposició a la contaminació, però podem compensar-ne els efectes amb diferents estratègies:
- Per a la irritabilitat i l’agressivitat: Entrenament en autocontrol, solució de problemes i resolució de conflictes.
- Per a l’insomni: Treball amb pautes de regulació d’horaris i hàbits en tres moments: durant el dia, poc abans d’anar a dormir i al llarg de la nit si ens costa agafar i mantenir el son.
- Per a l’ansietat: Entrenament en tècniques de respiració conscient, relaxació i focalització de l’atenció.
- Per a la depressió: Tècniques de solució de problemes, augment de l’activitat per a la distracció, millora de les relacions socials i canvis en l’autoimatge.
- Per als problemes d’atenció, concentració i memòria: Ús d’eines de suport (recordatoris, alarmes, etc), control dels estímuls ambientals i formació en tècniques de memòria.
- Per a l’estrès: classificació de les activitats segons la seva importància, pautes d’exercici físic i tècniques de reducció de l’activació física i mental.
T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ser útil per a algú que coneixes, comparteix-lo!
Retroenllaç: Llocs on fer esport a Manresa - Psicologia Manresa
Retroenllaç: Impacte de la COVID a Manresa - Psicologia Manresa