Què és la depressió

Davant d’alguns símptomes com la tristesa o les ganes de plorar, la gent es pregunta què és la depressió. Però la depressió és un trastorn de l’estat d’ànim que va més enllà d’aquests símptomes.

Les persones experimentem emocions molt diverses, i la tristesa és una d’elles. També tenim ganes de plorar quan rebem una mala notícia o quan ens ofenem. Però si aquests malestars són lleus i no s’allarguen en el temps, no parlem de depressió. La depressió es produeix quan la tristesa i les ganes de plorar són intenses, duren dies i dificulten dur a terme les activitats diàries. Un 7% de persones tindran una depressió en algun moment de la seva vida.

Depressió - Psicologia Manresa
Abbat – Pixabay

Per tant és bona idea consultar el psicòleg quan els símptomes són importants i interfereixen en el dia a dia, o bé quan es presenten diversos cops a l’any encara que durin pocs dies. Fins i tot quan no les relacionem amb una causa concreta.

Quins són els símptomes d’un trastorn de l’estat d’ànim

Els símptomes de depressió més freqüents són la tristesa i l’anhedònia. Les tristesa es descriu com a “profunda, que sembla que surti de dins”. L’anhedònia és la pèrdua de la capacitat de gaudir de les coses: les aficions, les estones amb els amics, etc. Superar la depressió sense ajuda és molt difícil, perquè els propis símptomes compliquen la posada en marxa de les estratègies necessàries.

En els nens la depressió es pot manifestar en forma d’irritabilitat, i això la fa més difícil d’identificar.

Altres símptomes de la depressió són:

  • Pèrdua o augment de pes o de la gana
  • Insomni o excés de son que apareix molts dies
  • Enlentiment en les activitats i sensació de falta d’energia
  • Sentiments de culpabilitat i d’auto-menyspreu
  • Problemes de memòria, de concentració o en la presa de decisions
  • Possibles idees de morir o d’intentar suïcidar-se

Com es diagnostica la depressió

No només és important saber què és la depressió, sinó també com es diagnostica. A l’hora de fer el diagnòstic el psicòleg recull els símptomes de manera detallada i el temps que fa que van aparèixer. Alguns tests hi poden ajudar, perquè la depressió es manifesta de diverses maneres: en el pensament, en el llenguatge, en l’activitat, en les relacions, en canvis al cos, etc. També aprofitem per fer un repàs d’experiències anteriors de la vida, que poden ajudar a orientar el diagnòstic i el tractament.

Per tot això fem una entrevista completa, i registrem les situacions i els pensaments del dia a dia, així com els intents previs de solució.

Tractament de la depressió a Manresa

Tractament de la depressió a Manresa
Joan Salvador Vilallonga

Tractar la depressió consisteix en anar recuperant el terreny perdut: primer, reintroduir les activitats prèvies i començar-ne de noves (una cosa que ajudarà a millorar l’estat d’ànim).

Després treballarem per detectar els pensaments (conscients i inconscients) que mantenen la depressió i canviar-los per altres més beneficiosos. Sovint algunes creences que mantenim des de la infància ens porten a fer coses que afecten negativament el nostre estat d’ànim.

Les eines que adquiriràs t’ajudaran si, més endavant, el problema es repetís.

El tractament de la depressió és personalitzat, perquè cadascú la viu de manera particular. També per això, la durada del tractament al psicòleg és variable. Però podem fer algunes coses per no allargar-lo excessivament:

  • Durant tot el tractament em mantinc disponible per resoldre dubtes a través del telèfon, WhatsApp o el correu electrònic. Així puc atendre qüestions que no poden esperar a la visita següent.
  • De vegades poso “deures” per a fer entre sessions. Són tasques senzilles, que ningú de l’entorn no notarà i que ajuden a detectar en situacions reals els símptomes i els efectes de la teràpia.

Les sessions duren una hora i els beneficis es comencen a notar ja el primer dia.

Cal prendre pastilles?

El tractament de la depressió és igual d’eficaç amb pastilles que sense. Però de vegades els símptomes són tant intensos que pot ser necessari prendre antidepressius al principi del tractament. Si el metge o metgessa t’ha receptat medicaments, el millor és que te’ls prenguis. Si per algun motiu no ho vols fer, en pots parlar amb ell/a a la seva consulta.

En treballar com a psicòleg a Manresa de vegades veig que prendre psicofàrmacs pot fer que el tractament s’allargui més del necessari. En aquest cas et faria una nota per al metge o metgessa, proposant-li que retiri aquest medicament i explicant-li el motiu.

Si vols més informació sobre com tractar la depressió a Manresa et pots posar en contacte amb mi a través d’aquests canals:

Telèfon psicologia ManresaWhatsApp psicòleg ManresaEmail psicòleg Manresa

Com vols que contacti amb tu?