Què és l’ansietat o l’angoixa

Hi ha moltes maneres d’explicar què és l’ansietat. En general podem dir que és la sensació desagradable que tenim quan som davant d’un perill, o quan anticipem que ens hi trobarem. Es pot referir a situacions molt concretes (com amb la fòbia a volar o la claustrofòbia), o bé a coses més inespecífiques, com la por de que passi alguna cosa dolenta en el futur.

Símptomes d’ansietat

Ansietat - Tractament amb el psicòleg a Manresa

Normalment la paraula angoixa es fa servir com a sinònim d’ansietat. Però històricament, s’ha anomenat angoixa a la sensació física de nerviosisme. Les manifestacions d’aquests fenòmens són molt diverses:

  • Símptomes físics: taquicàrdia (el cor va molt de pressa), palpitacions (notar com batega el cor), dificultat respiratòria, tremolors, sudoració, sensació d’inestabilitat o d’inquietud…
  • Símptomes psicològics: preocupació, malestar, focalització en l’amenaça, problemes de concentració…
  • Símptomes del comportament: Tendència a evitar allò que fa por, recerca d’informació, comprovació constant…

Com es diagnostica

Cada trastorn d’ansietat té les seves eines de diagnòstic. Les més habituals són els tests i les entrevistes amb el psicòleg. Amb aquestes eines s’analitza com es manifesta la preocupació, en quines situacions es produeix i en quines no, com afecta la vida diària i els intents previs de solució.

Als pacients que em vénen a veure per tractar l’ansietat a Manresa sovint els demano que omplin una plantilla d’auto-registre, per analitzar diversos aspectes de l’ansietat “en temps real”. Aquest treball proporciona una informació molt útil i ajuda a orientar el tractament.

Es pot eliminar l’angoixa?

Tractament de l'ansietat a Manresa

L’angoixa és un mecanisme de protecció que portem als gens i que ens ajuda quan estem en perill: Si som a un barranc i tenim por de caure, aquesta por ens manté allunyats del perill i, per tant, ens ajuda a salvar la vida.

El problema arriba quan la preocupació deixa de ser una ajuda perquè és molt intensa, no està justificada, crea un malestar important o dificulta les activitats de la vida diària. Això, per exemple, és el que passa amb l’ansietat generalitzada.

Per això, més que eliminar l’ansietat, el que fem des de la Psicologia és ajudar a reduir-la i controlar-la per tal que deixi de ser un problema i torni a ser una eina útil.

Tractament de l’ansietat a Manresa

Tractar l’ansietat comença per establir els objectius. La teràpia dependrà del tipus d’ansietat que tinguis, i t’ajudarà a entendre els mecanismes que mantenen la preocupació, que de vegades són inconscients. A partir d’aquí aprendràs a respondre a allò que et fa por de manera més segura, guiada i acompanyada pel psicòleg. A més a més adquiriràs unes eines que et poden ajudar fins i tot uns anys després, en molts moments de la vida quotidiana.

La durada del tractament és variable. En les persones que tenen por davant de situacions molt concretes i especifiques (alguns animals, els ascensors, etc), el problema es pot resoldre amb poques sessions. Si la por és més generalitzada segurament trigarem una mica més. Però el tractament és molt eficaç i no requereix prendre ansiolítics. A més a més em podràs consultar entre sessions per telèfon, correu electrònic o WhatsApp, per resoldre dubtes que puguin sorgir.

Si vols més informació sobre el tractament de l’ansietat a Manresa et pots posar en contacte amb mi a través de qualsevol d’aquests canals:

Telèfon psicologia ManresaWhatsApp psicòleg ManresaEmail psicòleg Manresa